Saturday, 31 December 2011

Devastated!

Ahhhhh frustrated!!

I've been waiting for the whole year just to watch KBS Gayo Daejun lively, but what happened? My parents want to go ambik angin at SP la pulak!! And we came back at 11.30pm, just nice, the show was over. Damn!

I'm really frustrated! And now i have to watch it in Youtube, with all cuts here and there. Grrrr!! So devastated! Aaaaaa i want to watch it on TV!! i've checked the repeat time, but sadly i cant see any info saying they repeat the show :( :(

I've been waiting for A YEAR guys..A YEAR. But then, things always happened at anything i wait. Serious, it happened many times before.

Huuuuuu..when could i get the chance to watch it again? :(

Thursday, 29 December 2011

Blah bleh tak?

Rimas la wey kalau hr2 nk call nak mesej. Bleh tak jangan ganggu aku? Dah la call, aku kene dengar segala cite ko lak? Dah tu ko suke call tgh2 malam buta bila time aku nk tdo dlm kul 1 @ 2 pg. ko ingat aku suke ke? Aku dh mule rase nyampah la ni..pantang betul bile orang kaco aku tido, kaco idup aku dgn mesej2 & call ni..

Dah ar, ko g cari orang lain kalau nk sgt bercerita. Aku ni sabar je sbb igt jasa baik ko ari tu. Cis! kalau tau cmni, tobat aku x terima pertolongan ko tu.

Tuesday, 27 December 2011

Uwaaarrrrghhh!! Ko ade?

Pg td 1st meeting utk tahun 2012 kt SMK Batu Lapan. Dapat naskhah perancangan tahunan sorang sebijik. Ok, cool lg sbb certain2 part je yg dibincangkn & nmpak la byk jgak nama aku. Tapi bile aku belek2 balik 10 minit yg lalu......

Uwaarrrghhhh!!!

Kenape aku x perasan td??? banyak gile kot! aduh glemernye la aku smpai nk letak nama aku jd Jawatankuasa kat merata2 tempat..yg tahun 2011 pn aku rase x menang tangan dh, yg ni pulak?? mampussss!

First, aku kne mngajar B.Inggeris utk kesemua kelas SPM tahun depan. Ye, tepat sekali.
Second, mmg terkezut smpai nk tergolek cmpur rase haru biru bile tgk kelas yg aku pegang next year adalah KELAS 5 AMAL bersamaan dengan kelas 4 Amal tahun ni a.k.a kelas yg paaaaaliiingggg dibenci guru2 termasuk aku. Dan jugak kelas yg paling corot. OHHH WHYY???

Lagi, baaanyaaaak lagi bnde2 stres. meh cni aku list out.

1) Yg td tu la, ajar BI utk semua Form 5 & Form 2 ade jgak = 25 waktu
2) Guru kelas 5 AMAL (sadissssss)
3) Guru Nilam ( x ret2 nk tukar ke? huhuhu)
4) Penyelaras Headcount (Amek kaw!)
5) S/U Jawatankuasa Pengawas Sekolah (kenapaaaaa s/u????)
6) AJK RIMUP (rancangan integrasi murid utk perpaduan) adeyai
7) Guru Penasihat Persatuan Pengakap (mcm biase)
8) KETUA Guru Penasihat Persatuan B.Inggeris (ketua okeh, ketua! whyyyy??????)
9) Guru Rumah Biru (tapi dh mtk tukar nak rumah kuning sbb yg lepas aku rmh kuning)
10) Guru Bola Jaring 1 Murid 1 Sukan
11) Guru bertugas utk 6 minggu (normal kot?)

Ok, itu yg nmpak on paper ye. Yg x masuk paper, aku dh nmpak dh byg2..
1) Dh sah2 aku tetap S/U English Panel (sgt anti aku dgn pkataan S/U ye)
2) Choral Speaking coach
3) Kelas Tambahan (cnfirm kne sbb ajar SPM, spnjg tahun lak tuh)
4) oh ye, stiap kali exam, guru m/plajaran yg akan buat soalan kn?
5) memandangkan aku ajar Form 5, (SEMUA) semestinyela aku yg kne buat bengkel dan segala teknik mnjawab tu kan?

Oooohhhh aku xtau la taun 2012 taun yg best ke x..huhuhukkkk...................

** Somebody help me! **

Saturday, 24 December 2011

miss u :(

semalam..termimpi DIA..
dh lama tak jumpa..
dah dekat 9 tahun?
rinduuu :(

agak2 rindu tak dia kt aku?

Wednesday, 7 December 2011

GRRRRR!!!

Huhhh gerammm!!!

Apehal aku lak yg kne buat kire2 mnatang performance tu hah? Ape ke name tah..STK? tah lah! bncinyeeee!! Dari tadi, smpai skrg, i can feel my blood is boiling inside me. Huhh geram!

Tak boleh tengok org senang ckit. Time org free2 xde plak nk suruh. Ni bile nk tgk tv je, ade la yg nk disuruh2..helooo..aku pn ckgu la..keje aku yg mlambak2 b4 cuti tu aku x suruh org buat pun? buat sendiri smpai nk terjojol bijik mata tau tak! And aku mmg siapkan sume2 so that aku dpt bcuti dgn aman. Tapi nape lak aku kne buat keje tu? tu bukan keje aku..

Dan yang paling geram tu, dh aku disuruh buat keje die, die leh plak duduk dpn laptop, layan internet. Nk mngamuk pn x bleh, sbb die tuu....cube teka die sape? die bapak aku laaa!! aku gerammmmmmmm gile ni smpai skarang rase terbakar2..well u know mw la kan..aku ni mmg hot-tempered. Cume pndam je sbb dh die tu bapak aku..kang klu aku mngamuk, lain plak jadinye..tp tadi mmg dh rebel pn..smbil2 buat kire2 tu, aku hempas2 bagi dengar ckit. Geram betul lahh!

Cube bayangkan, bpuluh2 kot..bukan sorang dua yg aku kne kire..padahal die pn leh buat sndiri..ape gune dpt gaji tapi keje org lain yg buat? hishhhhh mmg x iklas gile aku tadi..setiap helai yg aku belek, makin lme makin panas je aku rase. Aku nk REHAT. This is my CUTI. so knape aku yg kne setelkn keje tu?? hah knape? dh bpe hari dh die duk bg keje..kalo nk mtk tolong tu, bg elok2 bleh tak? i'm not a kid anymore, got it?

Tak kire la bapak ke sape ke, skrg ni kte berada pada satu status yg sama, GURU. So keje anda, buatla sendiri. Dh mmg dibayar gaji kan?

* kurang ajar ke aku ni? well, aku x pndai nk mnipu.

Monday, 5 December 2011

think cook cook..

Betul ke ni?? Serius ke betul? hukhuk..i can't believe it myself..betul ke????? Aaaaaaaaaaaaaaaaaa........eottoke? hmmmm...........klu nk difikir2kan, aku rasa patut la jgak..tapiiii?? aku x percaya!!!

well, apa bleh buat..70% aku mmg rasa patut, tp 30% lagi, still unsure..........

hurmmmm...

Thursday, 1 December 2011

Sunday, 27 November 2011

Selamat Tahun Baru :)

Pejam celik pejam celik, sudah tahun baru rupanya kita..hmm taun baru, mcm2 azam nk buat..tp, azam tu byk la..nk capai tu? alahai..tah2 kne berazam lg tahun depan2 tak? huhu..

Azam yg pertama: uhuk..malu lak nk ckp kt cni..xyah ckp la..simpan lam ati je..hahaha (azam ni tersangat la penting..adoi la bile la nk tercapai ni..)

Azam kedua: katenye nk ke korea, tp xtau dpt ke x kmpul duit dlm jngka mse yg singkat ni?

Azam ketiga: biar hati ni slow2 menyayangi profesion guru ni..

Azam keempat: nk cari rumah sewa baru yg affordable dan jauh dr org2 yg x diingini..(terutama org tua tu)

Azam kelima: ni bukan azam kot, harapan..supaya dimurahkan rezeki..tlg la jd seorang yg berjimat cermat Ewani wey..risaunye aku..

Friday, 25 November 2011

I'm not a girl, not yet a woman..

Oh please..i dont like being treated like a child. I'm not a kid ok?

I wanna hang out with my friends :not allowed
I wanna attend my friend's wedding 110km away: almost forbidden but i rebel
I wannaattend my bestie's e-day in johore : strictly forbidden!

Just because i am in this cage! this house! and what am i? a bird anyway? hello, i'm an adult now, a grown up woman with a stable career, but y dont i get the chance to enjoy my life?

Sometimes, being posted away from home is a BIG gratitude. Yes, i miss home, i miss my hometown, i miss my family, and i hv not so many friends in Sik. Yes, one more thing, Sik is a rural area. But! i feel grateful being far away because i can feel the freedom! i can live my life in my own ways. I can go anywhere i like. I can buy anything i like. I can go out with anyone i like. Yes, i'm free!

But now, having a long school holiday (which is good, i dont hv to teach), but the feeling i get is being caged in my own house.

Please stop being stupidly overprotective to me! i hate it. please dont make me hate u.

Sunday, 13 November 2011

Lega weh!

Legaa..separuh beban di dada dh hilang separuh rasanya..2 ari weekend dok ngadap laptop je..tnggal lg 3,4 ketul je keje..yg lain, insyaAllah beres..jgn ade yg dtg tmbh lg sudah..

Weekend yg indah tu aku dh abiskn dgn siapkn mnatang2 ni:
1) minit mesyuarat utk 2 meeting cmpur skali ngn lampiran2, mak oi letih jgak la..
2) lesson plan utk sminggu ni smpai cti, siap taip! (senang in case aku xdan nt leh potong je)
3) taip name list form 2

dannn..yg paling membebankan bagai nk rak...........

4) HEADCOUNT trial spm yg dkt 2cm tebal tu bjaye siap! sakit2 badan aku..adoi! otak pn jd biol~

maka bleh la aku tdo..esk g skolah plak dh..klas pack..aaaaaa~~~~

Friday, 11 November 2011

calm yet depressd..

Hari Jumaat..of coz hr yang paling kutunggu2..bleh bangun tdo lmbt..hohoho~ so aku pn tdo lmbt la smlm, kul 3 lbih gak la..mmg dh plan nk bgun lmbt..tapi! tbe2 td kul 8.30 cmtu dgr org pnggil kt pagar..aishhh kacau betul laa..igt nk buat2 xdgr je, tp pkir2 balik, aku jgak yg mtk upah racun rmput umah aku..huhu..x sngka la plak awal die dtg..npe la awl sgt..bg la can aku tdo lbih..

Jnji ngn kwn sruh die amik kete aku hr ni..servis sume skali sbb next week nk bwk blk ganu kite..jauh tuu..dh antar msj, call xde jwpn lak..haih ni yg buat aku mrh ni..tp xpela, cool dlu..xpo marah2 d cti yg aman ni..2 hr cti mmg nk duk kt umah je puas2..(sebenarnye sbb nk buat keje yg menimbun tu) huhu..aku dh ckp kt die weekend ni jgak nk kne repair..xdpt hr ni, esk pn xpe. tp kalo bleh hr ni jgak!

Tup2 mama taska depan ni ajak makan kt umah die la pulak ari ni..adoii aku baru je nk tererap lam umah je..nk smbung keje..hati mmg resah gelisah slagi keje x setel..huhu..mcm2 alasan dh aku bg..ckp kete nk kne repair la, xde kete nk pegi la..etc2..tp die siap ckp lg, 'xpe kalau kete xde, mama bleh dtg ambik'..huahuahua..ok ok la aku mngalah..aku pegi la jap2 lagi..kul 1 dkt2 pkul 2 ke..pegi awal kn, kne tlg buat keje lak..hahahahaha (mngelat pnye pasal)

Next week bru skolah aku wat Family Day..n hari tu jgak family aku nk balik..sbb tarikh lain x bleh dh..pkcik aku (as the person who will be driving my car) xde 20hb smpai 23 kot..xkn aku nk pospon blk smnggu lpas cti? uwaaa xmo! roadtax pn mati 27nov. so mcm2 mana pn kna balik gak 19 tu, right after i finish my family day..hoho

ok la..dh byk merapu nmpknye..keje sdg mnunggu ye..igt ckit ewani..hebat btul ckgu zaman skrg..keje kt skolah, then smbung keje kt umah..even on weekend..keje siang malam..syabas syabas..syabas beti..huhu.. lambakan kerja ckgu, tak siapa tau.. (dats y aku ckup marah bile org ckp keje ckgu senang)..luaran mgkin nmpk senang..dalaman, ade org tau? fikir2kan lah..

Chow cin chow~

Tuesday, 1 November 2011

Dear Gu Jun Pyo..

Tengah2 marking paper smabil berpinar2 mata, suddenly i found something interesting..students aku buat informal letter 4 their essays and one of them wrote..

Dear Gu Jun Pyo..

Aku gelak terus bila baca tu..hahahaha..punya minat Gu Jun Pyo smpai tulis nama dia..

Haaiihh budak2..

persoalannya, bila aku nk siap ni??

Saturday, 29 October 2011

Menghitung hari ke menghitung kerja?

Keje banyak..
tapi tak buat..

Baru je tinggal umah 6 hari..
balik2 tengok hasil pesta cicak & labah2..
penuh ngn hasil kumbuhan depa!
*pengsan*

Kepala masih sakit..
effect gegaran bas Jerteh-Sg Petani..

Bawak balik exam papers budak2..
tapi x sempat abis mark..

Bawak balik headcount..
tapi, tak tersentuh pun..

Bawak balik minit mesyuarat,
konon nak taip..
tapi hakikatnya keluarkan dari beg pun tak..

Exam dah habis..
esok nak buat ape ngn budak2?
English games ajola..

Bila fikir2 balik kerja yg menimbun ni,
rasa nak pengsan..
malam ni xmau buat lagi..
sakit kepala..penat..jetlag? kua3..

sekian sahaja omelan hari ni..

Sunday, 23 October 2011

Innalillah..

Got a text message from my mum diz morning..i received a shoking news..

"Tokki telah kembali ke rahmatullah.."

I was so shocked. Don't know what to do. Want to go back, but there's no bus trip to Jerteh in the morning. Finally, i decided to go back at night although it might be late to see his face for the last time.

I went to see my principal, asking for his approval. He gave me 2-day leave. My bus is tonight. I am sooo sad yet no tears to cry...

He was my closest grandfather I've ever had..

Tokki, ku doakanmu semoga selamat di akhirat sana..amin..

Saturday, 22 October 2011

Ngantukkkkk!

Haduhh..ngantuk dh la pulak..ni sume gara2 marking paper students aku la..bru je mark 10 org, kecepek, aku dh ngntuk..x mmpu lg dh nk bace essay2 diorang yg merapu tu..huhu..simpan esk plak laa..huh sia2 weekend ni xde progress pn marking..ckit tu je? aaaa malasnye!

Kt luar tu pulak bising betul la..ni la nasib berjiran ngn homestay..dr smlm lg ade family menginap..mcm ramai je..ntah, aku pn x jenguk keluar tgk..kecoh mak datuk..excited kot bercuti..huhu..x konsentret aku nk tgk cte, nk tgk tv, nk mark paper, n sgala2nye la..bile la nk blah xtau la tu..esk kot? owh tlg laa blah cpt2..slama ni aku idup aman je..huhuhuuu~

Huh bosan..nk mark paper mmg dh malas dh..jom layan cte..zass~

*sok nk try buat kuay teow th'ng..hehe :D

Thursday, 20 October 2011

Smile :)

Smile.. Don't always be sad..
It's going to be alright, don't cry anymore..
The song that I'm singing now,
I hope can comfort you a little..

Smile.. Don't just feel pain..
It's alright, even if the entire world
sends hardships your way..
As time passes, you will understand everything..

Smile..Look, am I not by your side?
I love you..can you hear my heart?
No matter what others say,
aren't we together?

Smile..Look right into my eyes..
I love you..This heart that loves you
won't ever change..
Just lean on my shoulder..
Just take a break..

Smile..
I, who believes in you
will always be here by your side..


~ Heartstrings, Episode 12~

*wish I could have a man like him, always be there when I need him..*

Monday, 10 October 2011

Keluh Kesah PMR~

Tamat PMR, tamat la tugas aku sbgai pengawas exam..mcm2 ragam ade..tringat zaman aku amik PMR dlu, ade 1 paper tu aku mniru..sbb x smpt nk siap..Paper Maths, aku igt lagi..aku tiru member seblah, Alan..Alan, if u happen to read this, i want to say i owe u a lot and thanks for giving me the answers..hahahaha..isk cam lawak plak rsenye..cmne tah aku leh x smpat siap..padahal slalu duk buat, smpat je..nebes kot? isk3..

Aku jaga SMK Chepir..dlm 6km je dr umah aku..ceh..nak claim pn x padan..huhu..aku igtkn, xde la bdk knal aku n tau aku ajar subjek ape..tbe2, time paper BI, aku lalu n tdengar ade bdk pnggil 'teacher'..heran gak aku mcm mne bdk tu leh knal aku..agaknye dh slalu nmpk aku kt pertandingan ape2 kot..prtandingan choral speaking or drama or choir kot? then aku pusing tgk bdk tu..die mula la tny aku soalan n mksud..aku? tgk je n ckp aku xtau..ksian lak aku tgk bdk tu..tp ketua dh arahkan kami jgn bgtau ape2 pn kt bdk2..huhu..pastu aku jalan lagi, ade lagi yg tnye..jalan slangkah, org ni tny, jln 2 langkah, org lain lak tny..last2, aku jalan laju menonong je smpai ke ujung barisan..mls aku nk mlayan bdk2 tu..hohoho..time paper lain xpe la aku nk ronda 50 kali pn..paper BI, jgn..bahaya..

Macam2 prangai..bdk2 jnis skolah yg bkn nk elit mana pn, tu yg peragai macam2 ada..yg aku hangin tadi, ade la sorg bdk angkat tgn sbb kertas dia jatuh kt depan meja..so aku tlg la amikkan..kot la nk ckp time kasih ke tenkiu ke..xde mknenye..bdk tu amik kertas tu n buat xtau je mcm mulut kne gam. Aku pn sound jela, "Hai, cakap trima kasih pun tak?" itu pn jenis x paham bahasa..xmau ckp gak..seb baik bkn bdk aku..kalo x, ade yg perang mulut nanti..huhu..brp hr dah aku sbr ngn bebudak ni..jnis yg x reti nk ckp trima kasih kalo kte tolong amikkan barang utk diorg..ni pen jatuh kt seblah pn, pnggil ckgu tlg amikkan..banyak cantek muka kaw..igt aku kuli kaw ha? ckgu lain bleh ar diorang nk arah2..kalo aku xde eh..aku berdiri kt ctu, "ambik ar..saya tengok." ha kn senang..padan muke kaw..msti bdk2 tu cop aku ckgu kerek..hahaha

Pastu ade plak jenis yg tdo xmau bangun2 tu..td time aku kutip answer sheet dh..bdk tu xmo bangun..tido dh la atas paper die..seb baik la x meleleh..haha..punya la kuat suara ketua pngwas duk ngongeng2 guna mic lagi..tu pn x terjaga..isk dasat tul bdk ni..aku ketuk meja die, tak jalan..aku tepuk lengan die plak..x jalan gak..pastu aku tepuk la blkg die plak, punnn x bangun2..haih budak ni tdo mati ke ape ni..nk tepuk lebih2, die tu bdk laki..so aku suruh kwn yg duk sblh die tlg kejutkn..goncang2, bru bangun..elok je die bngun, smua org gelakkan die..hahaha..tau la last paper..kot ye pn jgn la tdo smpai cmtu skali..oh ye, bdk ni la yg mula2 tnye aku soalan tu..byk plak memori ngn bdk ni..huhu

Dan akhirnya..esk aku terpaksa pulang ke sarang itu..sarang ke zoo xtau la..adoooiii malasnye! tapi apekan daya, nak x nak, tetap kene ajar gak..hurmm..

Tuesday, 4 October 2011

Cinta Bola~ (versi pompuan)

Uish..rase cam dh lame plak x post entry kt blog ni..lame ke? hurm mcm2 jd, tp x berke'rajin'an nk update..hehe..

Lat weekend kami ckgu cikgi negeri Kedah p lawan Netball..sbnrnye bkn netball je..mcm2 game ade lawan..bola tampar, hoki, futsal, bowling n etc2..tp dlm byk2 tu aku dipanggil utk netball..layan ajela..main pn taram je..seb baik la bleh main..tgk ckgu2 lain, perghhh...bleh ketar lutut tgk beb..

Ade 2 kategori for netball ni..kategori Senior & Veteran.. Senior utk 34 thn ke bwh, n veteran 35 thn ke ats..aku igt bile ckgu2 yg main, main gtu2 je..ngn umur dh makin mningkat, msti main pn cincai2..tapiii, bile g sane, perghhhh..x kusangka, hebat sangat! Klu nk compare ngn bdk2 main, lg best tgk ckgu2 main..nmpk je tua, tp stamina tnggi..cekap, pantas, bergaya..cewah! bdk2 main, kdg2 tah pape, tp ckgu2 main, mantap siot~

Jantung aku time tu mula la dup dap dup dap..sampai tido pn aku bleh termimpi2..siyes, aku mimpi tgh shoot n tgh dihalang oleh defender2..(mtang2 la jd shooter, bleh lak mimpi cenggitu?) Mula2, aku tak harapkn menang pn..klu nk kalah, kalah awl2 time peringkat kumpulan, hari Khamis tu..yg tu xpe..Tapi tup2, menang la pulak..so kne main lagi hr Jumaat for semi final..kalo menang, dpt la g final..dh alang2 masuk semi, tu yg hati berkobar2 mngharapkan menang..wuuuu org kuat kami xde la plak hr Jumaat tu..ade family matters..so kami dapat no 3..hmm sedikit frust, but okay la kot..

Lg frust bile kami kalah 11-8..kalah 3 gol je..n yg lagi buat aku frust tu, nasib gol kt tgn GA or GS..aku la GS tu..sedih sangat222 bile shoot x masuk..ade la missed 2 gol time aku shoot..GA pn ade termiss gol gak..pastu ade la ckit2 careless sana cni..pass bola dpt kt lwn la..ape la..tu yg buat aku frust..terdiam jap lepas game habis..huhuhu.....

Hmm xpe la kn..next year ade lg..bleh cube..andai kata aku x main pn next year, aku harap Baling Sik leh menang..tahun ni org terer netball Baling Sik ramai yg 'lekat bola' kt perut..hehe..

Kene start train bebudak dh ni..tgk skolah lain dh start training dh..padahal lawan taun depan..huh patut la terer2 diorang pnye player..xleh jadi ni..aku dh dpt byk ilmu netball lepas join ari tu..so kne turunkn kt bebudak ni la..rugi kalo x diperturunkn..

Dan ini hasil posing kami lepas menang tempat ke-3..menang posing pn jaadi la..huhu

*muka masih berkilat menandakan baru saja selesai berkejar2an ye..*
oh ye, yg tudung pink tu la coach kami.. :)

*oppss..tertidak sengaja disnap sengih secara berlebihan camni..huhu*
*ade gaye atlit x? muahahaha! *
*nape saye kelihatan kecik dlm pic ni ye? adekah mereka lg tnggi drp sy? konpius..*

* memory of 2011 *

Dah2..cukup la gambonye..nk tengok lebih, sile ke FB ye..dpt jmpe rmai kwn baru..yg x sangka tu, jumpe Kak Midah (tudung kaler krim) tu lg skali, jaga exam PMR same2..hehehe..

Monday, 26 September 2011

Jam & Stuffed?

JAMMM!! <---- one word to describe my brain..hohoho

Everything is crumpled and stuffed into my brain..all need to be settled within a short time period! ohhh...i dont want to think, but the things keep passing through my mind.

My question booklets for exam are not finished yet! as usual, i have to prepare for 2 subjects, which have 2 papers each. What is more stressful is next week is the week for PMR, and i am one of the 'Pengawas Peperiksaan' (dont know what we call it in English..hehe)..by that time, i have to finish ALL the question booklets and submit to the office to do the copies because i'll be leaving the school for a few days till the exam day.

To make it worse, i got a news that we have to send the data of nilam before 30th October..yes, it might sound lambat lagi, but u know when u got to deal with every single BM teachers to update their class' nilam record, the time might not be enuff for me as i wont be around at school for a few days..

So tonight i'm trying to finish up a few delayed works. I am a bit busy lately coz every evening i got that training. The only time i have is at night..huhuu..being a teacher is a bit tiresome isn't it? i always hate people who said teachers have less work to do..i feel like going to cekik them for saying that..try to be a teacher lar..then u'll know how it feels..i dont even have time for myself to relax..we even bring the works back home and continue at home...people who dont have eyes always said 'teacher is the easiest job'..

Well, lets continue working peeps!

Saturday, 24 September 2011

Counting and calculate!

Just came back from the camp a few hours ago..the bus came very late and we couldnt leave our students just like that..they probably can produce some babies if we left them!

I am now not in the mood to go to school tomorrow..i have to enter 4 classes tomorrow, but right now i'm still preparing nothing for them..huhuuuuu..my weekend was burnt, i have no free days to lay and roll lazily on my bed..hmmm what am i gonna teach tomorrow huh? teach the sentence structure perhaps? because it is easy to prepare..hahaha..i cant give them essay work, coz i know they wont do that..end up, i am the one who will write on the board, babbling alone like a stupid woman in front, and no one will be interested listening to my teaching. Fuhhh i'm tired living like this.

yeah..be patient Ewani..u only have to teach on Sunday, Monday and Tuesday..Wednesday and Thursday, u will be on leave..hahaha..i join the netball competition among teachers in Kedah..me, joining the game, can u believe that? i cant even believe it myself..huhuhuhu

Everyone in our team are hoping to win the game, win and win to finally enter the national level..but me? i am hoping that we lose..hahahaha..if we win the game on Thursday, we will face the other game on Friday, and if we win again, we will be proceeded the game on Saturday! Soooo, i hope we will LOSE. I have other plan with Faezah to go shopping for our friends' graduation day..

Starting from now, i have to calculate my budgets and expenses for this month..it looks like i will be spending a lot of money this month. So Ewani, please spend wisely..reduce your outings, and please say NO if they ask u out although u want to join them so much..just bear for a while...huuuuu..

* PMR is approaching, and i'm happy to escape from my school! muahahaha..

Friday, 23 September 2011

Supposedly..

Supposedly I am at the camp..but right now, me and my friend escape ourselves from the HOTNESS of the oven to Faezah's house..and now i am having fun, surfing in the internet, and happily left our students behind. hahahaha..

It is not our fault for not staying there..it's just, we couldn't bear with the hotness while we are in our so-called chalet, which i think mostly looks like a hut.. hohoho..

Thanks to Faezah for saving our lives..hehehe

Thursday, 22 September 2011

What a busy weekend..

Thursday, which means tomorrow, i suppose to go to Bukit Julok Resort to accompany my students and have to stay there until Saturday..

But just today, a few hours before going home, i got a letter from my school office saying that new teachers should attend a meeting with Pengarah JPN at Pendang Lake Resort. Me and other 3 new teachers in my school. So it got clashed with the Bukit Julok program..Discussed and discussed, I and another teacher-in-charge for that Julok Camp will be going there right after the meeting, straight away from Pendang. Wow..i got two events tomorrow which require me not to be in school..Hurray! hahahaha...

Well you know, i dont like meeting those monkeys. They are hard to tame. Whenever i got a business out of my school, i think i am the happiest teacher on that day because i dont have to teach..hahahaha (what a bad teacher huh?)

I dont know who are going to be there, in that meeting tomorrow. Are they only from Baling-Sik? Or from all districts in Kedah? I hope I can meet my friends there!

Ah just sleep well tonight..i'm having aches all over my body..a result of netball training. It has been two days i went to the training..quite hard though. Playing with those pros when i am just a humble player, makes me work harder..

Next week is the tournament! and i'm not ready for it..ottoke... T_T

Sunday, 18 September 2011

Kering kontang~

Sepanjang idup aku sebagai seorang guru ni, ni la 1st time aku rase kering yg amat..walaupun duit lam bank still ade saki baki, tp rase cam anytime je bleh abes..huhu..

Raye bru je lepas..so paham2 la, gaji mmg agak byk surut sebab raye..then, bru je 2 ari lepas, my car broke down at a plaza toll..paham2 jela bile kete tua ye..dh 11 taun dh umo die..tp byk bjasa..tangki airnye pecah berlubang, seb baik aku sempat masuk exit cepat2..kalo x, kt tgh2 highway la jwbnye..dh la sorg2..mau terketar2 jgak la..

Plannye konon2 nk berpoye2 bsama teman2 lame TESL..tp cmtu plak jadinye..tragedi menimpa, nk buat mcm mne..huhu..seb baik ade kwn ayah aku kt Alor Setar, n die la yg tlg setelkn..igtkn lmbt lg siap..dh smlm katenye 2,3 hr jgak mkn mse..tgk2, ari ni die call, ckp kete dh siap..hayoo..aku pn cr la kwn utk bawak aku amik kete tu..sik ke alor setar bukannye dekat..kalo tau cmtu, bek aku ikut faezah balik je kmarin..huhu..tp nk buat camno kn..layan ajola tokey tu..

Melayang RM550..seb baik 550 je..jgn cecah ribu2 dh..huhu..mampuih cheq nk korek mne duitnye..yg ni pn bapak gue yg tlg cover dlu..nk arap duit aku, gaji ckgu permulaan ni, bknnye byk..ujung2 bulan lak ni..sesak ooo..kering poket..bill pn dtg melambak2 la ujung bulan ni..

On the way g amek kete, dpt call dr 'that old man' blkg umah aku..katenye die dh bwk org mesin rumput tuk clearkn semak samun tu..aku pn sruh jela potong kn..igtkn 30 hengget je, rupe2nye 50 kau! ape ke hei nye mahai bebeno..lamannye ciput je..tah2 org tua tu kot yg amik untung..hisy bengang gak la aku..aku smpai je umah, x mnyempat2 org tua ni..x smpat aku nk bnafas, dh dtg..tnjuk 5 jari kt aku..ape? 5 jr ape ko nk? penampo? seb baik la aku ni hormat org tua..aku bg jela duit 50 tu kt die smbil2 sapu rmput2 yg brtaburan..malas nk layan die bckp byk sbnarnye..next time aku akan cr sendiri je tukang mesin rmput..huh bengang..

Tnggal seminggu je lg gaji nk masuk..horey? patutkah aku horey? huhu..kne saving2 dh..nk cover duit utang ni...aku akan kutip utang2 kain batik ngn ckgu2 skolah aku..haa kt ctu dh dpt cver duit aku dh..hohoho..

*thanks to Anis Nadya & Faezah coz mnyelamatkn aku dr kesusahan dan kepayahan..org kata 'teman gelak ramai, teman susah payah dicari'..well, aku ada korang as teman gelak n teman susah.. ^_^

Friday, 16 September 2011

Raye di sekolahku~

Ari ni sambutan ari raya kt skolah..tapiii..ape jenis raya daa~ ade ke patut kne start kul 12? skolah lain sume start dr pagi..skolah aku ni skema betul la pngetua..aku kls full ari ni..start 7.40-9.00, 9.00-10.20, 10.45-12.05. haaa tepat kul 12 tu bru nk start majlis..elok sgt laaa..tepat ngn aku abis kls..cet!

Katenye P&P bjalan spt biase ye ari ni..tp bile msuk kls, yg tnggal bpe kerat je..ade yg kne g kjohanan sukan, ade yg kne prktis psembahan nasyid, ade yg kne pnggil ckgu sbb kne buat psiapan, last2 tnggal bpe je? so aku pn soksek2 jap je, amik attendance, dh, blahh..hahaha..usha2 kls lain, huh mane ade ckgu pn..ade la 1, 2 kls yg ade ckgu, tp bdk2 braye sakan la..x hengat dunia dh..xde mknenye nk blaja..pengetua pn xde ari ni, bgusla..patut pn ckgu2 brani mnghilangkn diri, sbb xde peronda tetap..haha

Lalu aku pn kembali ke bilik guru..amik2 angin aircond jap..duk siapkan lesson plan utk next monday. Duk jap, jenguk2 gak la ckgu lain..ade 2, 3 org je pn lam bilik guru..yg lain sbuk ngn tugas masing2 kot..aku pnye tugas psembahan je..n tugas aku yg pling penting, tarian. Tapi aku jnji ngn bdk2 tu pkul 9.30 praktis. So duduk2 dlu la dlm bilik guru tu..9.30 msuk bilik muzik, wat latihan, mekap2, ejas selendang, siap. Dkt2 kul 11 kitorg pn turun jela p dewan sbb aku nk kne setting lagu2 persembahan lak..

Persembahan tarian was the 1st..n aku pulak yg nebes lebih2 instead of them. Padahal diorg yg kne mnari, bukan aku. huhu..mne x nebes, tbe2 ramai lak ckgu2 tau yg tarian tu aku la trainernye..mcm mne leh tersebar pn aku xtau..padahal aku dh bwk bdk2 prktis tmpt tsorok dh..bkn ape, aku tkut kne kutuk je bile ckgu2 tgk diorg mnari kerasss..hahahaha..

Tapi, aku sgt lega bila tarian tu start ja, mata ckgu2 smua x tgk tmpt lain..tgk tarian je..dan yg paling penting, no kutuk2, but pujian..hehehe..tenkiu2.. 'wani, tak sia2 aku letak hang jd AJK Persembahan..' hohh..aku terkesima jap..mmg tenkiu sbb puji, tapii..aku risau kot2 pasni diorang akan sntiasa letak aku jd AJK Persembahan..mmpus aku..klu stkt jd ajk persiapan pentas tu ok la jgak..kjap je, siap. Xyah balik skolah lmbt hari2 sbb train budak..kan?

Walaupun diorg ade gak slack x same td, it's ok la..tu diorg pnye first time mnari in front of crowd..nebes lagi..blum dpt adapt..kmarin2 n 2 jam b4 persembahan, aku dh buat rehearsal, diorg ok..sume same ikut tempo lgu..tp bile dh dpn crowd, dgn siulan2 students lelaki, n tepukan gemuruh, diorg mule la mnggelabah n lost ckit..seb baik yg duk blkg je yg lari beep n tempo..tp skejap jela time mula2..fuhh lega..

Dh abis event kt dewan, sume pn p jamuan..makan2 smbil bsantai..hohoho..dan aku bleh tido ngn aman mlm ni..nk tdo lwt pn xpa sbb esk x skolah..hahahha..

Itu je nk cte..sekian..hihi

*oh ye..inila hasil raye td..ade nmpak sy cam student x? hahaha



p/s: x sabar nk p Aloq Staq esk bpoye2 bsame2 Anis Nadya, Faezah, Ami, n Mimi..

Saturday, 10 September 2011

Drama Fever (as if i'm not busy)

Latest Korean Dramas in waiting list:
* Scent of a Woman (most wanted bcoz Gong Chan is there!)
* Poseidon
* Protect The Boss
* The Musical
* The Princess Man
* Spy Myeongwol

Faezah, i'm counting on you..hehehehehe.. :D

After a few years passed, i still keep these dramas (below) in my heart and look up if there is any possibility to watch them again..
* Romance (year 2002)
* Treasure Venture (a Taiwanese Drama)

And these dramas, i haven't watched them although they have been aired ages ago..
* My Princess (my mother's request)
* Fugitive Plan B (my friend's request)

Now, I become sub-supplier after Faezah..i 'sedut' from her, then i distribute to my school teachers..hohoho~

Thursday, 8 September 2011

Kayu2 yg nk dilembutkan..

Penatnyeeee laa..exausted yg teramat sgt..not physically penat, tp mentally penat..letih bile tgk bdk2 aku menari..kerassssss..mule la aku naik risau..ade bpe ari je lg bleh train diorang..seb baik sambutan raya ari khamis depan..ade la jgak mse utk diorg praktis..

Kalo tgk smlm, aku dh pilih 5org students yg nmpk cam bleh dilembutkn lg..yg lain2, harammmm xbleh nk lembutkn dh..tp yg 5 org ni pn, payah sngguh..diorang mmg smgt, n nak sgt2 mnari..smpai aku penat, n aku nk balik pn, diorang xmo balik lg..tpaksa la aku halau diorang balik..huhu

Mula2 bg step joget..senang je..basic joget yg ke depan ke blkg tuu..tp diorg x dpt gak after several times ditunjuk ajar..yg dpt pn sorg dua je..then aku pn tukar la ke step yg mmg paaaaaaling simple dlm asas tarian, which is inang yg single step tu..slow tempo pnye..mmg senang gile la..tapi still gak ade yg kerassss...dusshhhh..geram sungguh aku..

Aku risauuuu yg amat sgt..bkn ape, skolah aku skolah bru..n diorg x pnah adakan tarian..ini 1st time nk try tarian..n calon2 dancers pn mcm kayu..hukhuk sadisnye..form 3 n form 5 mmg xnk kacau la kn..diorg ade extra clas ptg2, mmg xleh nk praktis dh..exm pn dh dekat..

Persoalannye, mmpukah aku 'lembutkan' mereka2 ni? tollloooongggg la lembut..takut nnt ble dorg perform, tarian hancusss..n ckgu2 akan tanye, sape yg ajar? hohohoho..aku hanya mampu gelak..skg leh ar nk gelak..jgn esk2 timbul cte kt  blkg kate aku mcm2 lak..bkn slh aku ok..aku dh buat sehabis mungkin dh ni..cume bdk2 tu keras, nk buat mcm mne..

Hurmmm dugaannn..~

Die datang dah..

Hadoi laa..fenin fenin..byk betul keje yg nk kne setel ni..hukhuk..

Sambutan Raye skolah nex week..tbe2 aku in charge persembahan la pulak..n tbe2 diorang mtk tarian..mampuih cheq..huhu..aku mnari tu bleh la buat, tp nk koreograf tu yg kurang reti..

Td dh buat audition bdk2 mnari..tgk sape yg bleh mnari ikut rhythm, sape yg x bleh..sume yg ade tu xde experience sgt pn dlm tarian..tp ade lak several students yg nmpk bleh dipolish lg..tapi kalo yg keras tu, mmg x dpt diselamatkan dh..huhu..

PK HEM lak nk tarian tu cmpur2 kaum..tapi aku tgk sume bdk Siam Cine, sume kerasss..xbleh nk ikut step..ayoyo..payahnye..kalo xde gak, lantak la mlayu sume pn..hurmm..


Ok enuf pasal tarian..skg ni headcount pn mule la mnjelma dan mengganggu hidup aku..huhu..bnci tau..nape la aku ditakdirkn jd guru headcount yg tah pape tu..huhu..nape la ko nk wujud time kbizianku melanda? ptg2 aku kne train budak..kalo mnari cincai2, x ke aku jgak yg kne?


Headcount and headeache..ari ni blm dpt lg data2 markah dr ckgu lain..sok bru dpt kot..eee x sukenye!


Keje2 tergendala: Masukkan data NILAM dlm on9 sistem..selama ni buat manual je sbb skolah bru, xde dlm register..huhu..ni bru je org JPN dtg ari tu n ajar bnde nilam ni..ayoooo..seb baik la kls x byk..


Oral Test lagi, tu pn ssh nk setel ngn bdk2 cam bangang ni..xkn sume pn nk tnggu aku suap? xde mknenye..kali ni aku xkn senang2 je bg korg makan..korg pndai2 la prepare sndiri..

Ahhh...'gumbiranya' aku..kalau la aku ade klon, kn senang..

Tuesday, 30 August 2011

Eid Mubarak datang lagi~

Ari ni 30hb Ogos 2011..dh masuk Syawal dan ini bermakna kite dh raya..tapii..apesal cam x raye je ek? hurmm..mungkin faktor usia?

Raya kali ni byk yg lain..yg paling obvious, aku buat pertama kalinya akan bagi duit raya..selama ni asyik dapat duit raya je kan..taun ni, kne memberi pula lah~ dulu2 raya duit makin bertambah..skang, raya, duit makin kurus..hihi..seb baik ade gak bonus..kalo xde, mampuih la..ngn gaji aku yg x seberapa ni, nk cover sume, mau merana jugak la..

Yang keduanya, aku rasa raya kali ni dh x meriah..atuk n nenek sebelah papa dh xde..taun lepas nenek pergi..taun ni, atuk pula yg menyusul..so, mungkin sepupu sepapat yang sebelah papa x pulang beraya kat cni kot..sedihnya..xdpt la bkumpul cam dlu2 lagi..sume pn dh mningkat dewasa n dh ada yg kawen..dh ada family sendiri, mak mertua sndiri..kne la balik umah mak mertua juga kn skali skala..

Tinggal sebelah mama jela..sedara mara masih lagi meriah..nenek masih gagah menyediakan juadah raya..seperti biasa, menu special die mstila nasi dagang..n of course every year msti ade sate..sape AJK cucuk sate tu? aku n adik2 aku la..kami baalik pkul 1 pg td dr umah nenek..dh setel cucuk sate baru balik..esk AJK bakar sate, org lain plak la ye..i pakai cantek2 esk..x kuasa nk kipas2 sate..hohoho..

Ish dah dekat pkul 2.30pg ni..apesal aku x tdo lg? n apesal aku tgk adik2 aku pn blom tdo? huhu..baju raye pn x gosok lagi..bukan baju sendiri saje yg perlu digosok..ianya dtg dgn pakej tau..kne gosok mak ayh pnye skali..jap lg kul 5 aku nk bgun tgk cte lak..td dh miss cte Spy MyeongWol..brebut channel ngn adik aku..sibuk je nk tgk Merlin..nyampah gue~ aku pnye la dh sorok remote td..last2 kne gak mngalah..ee geram!

Ok la kwn2..dh larut malam dh ni..membebel pn xde gunanya..jom tdo..Selamat mnyambut lebaran..Mintak ampun sepanjang perkenalan kita..kalo ade salah lagi, taun depan, mtk maaf lagi..hehe..

Sunday, 28 August 2011

Rugiiiiiiii!!!

Bapak aku dh pasang streamix wireless baru kt umah..bleh plak aku x tau??? Citttt! kn dh rugi 2 ari..aku duk umah x online sgt pn..rugi2..kalo x, kndfem leh donlod cte byk2..arghhh tensen!

*duk dalam umah sendiri pn xtau ape yg blaku..kalah katak bwh tempurung.. -_-

Monday, 22 August 2011

A Cinderella Story..

. . . . . . . . . . .

When i opened Facebook, i looked at my sister's status..i noticed something there..not the status, but the logo under the status..i saw a black, small logo with several squares on it. And it is Blackberry. Yeah, I'm jealous. Even though Blackberry is cheaper and affordable now, stiil, i am jealous of my sister. Who else would buy that BB for her? Of course that person is my father. This is the second time my father bought her a handphone. Not the 'cikai' one, but the great one. I am soooo geram! She used the Sony Ericsson phone just for two years. The red colored and slides one. And now, she is using Blackberry? Whhhyyy?? It's not a big deal if she bought it using her money, but it is not. MY FATHER bought it.

Yeah..by the time i knew she is now using the 2nd phone my father bought her, i felt so sad. felt like being pushed aside, just like a step daughter. My dad only bought a handphone once for me. And that one was the normal and cheaper one, Nokia 3310. After that, no more handphones or any other expensive things for me. Just to remember back, i bought my laptop using my OWN money. My dad didnt contribute anything, not even one cent!! Saddier, he bought my sister a laptop. My sister didnt give him even one cent! FOC. U see there? This is truely unfair.

I used my own money to pay the fees when i enter university. I used all my savings to support my life. Only a few times when i was really really really desperate, and really didnt have money, then i asked from my father. While my sis? She always asked for the money, and the fees were supported by my father.

Yelaa..i am only a TEACHER, and my sis is a future DOCTOR..who am i compared to her? I only got 9As, while she got 11As..i only managed to further my study in TESL, while she will be furthering her study in MEDICAL..yaya..i know, we have very big differences. And i can see my father loves her more than me. :(

I live independently, not to burden my parents. But my parents spoilt my sis too much..They handle everything for her, even to fill up the form.

Seriously, i am SAD..sad because being treated like that. Just like a step daughter......

Monday, 15 August 2011

Rezeki bulan Ramadhan..

I got two good news today.
1) passed the spp interview.
2) got bonus (even though x banyak)

Alhamdulillah..thanks Allah :)

Sunday, 14 August 2011

Benci benci benci!!

Owh please la..x abis2 lagi ke SAPS ni?? adui la..nympah la plak buat mnatang ni..huhu..nape kne buat ETR lak?? yg aku geram tu, supposedly Ketua Panitia yg kne tau sume bnde2 alah ni..aku tgk sbjek lain rilek je mintak ngn KP masing2..tapi bile time aku, aku tny KP aku pasal ETR tu, bleh lak die xtau pape??? Weyyy..kalo nak jd KP tapi xtau ape2, baik toksah jadi KP! Bengang betul la aku..bengang !@#%^^&**)()))*&%%$##@ dah ni..die suruh tny SU Peperiksaan..Hello..ape kaitan lak BI ngn SU peperiksaan? Bunguks la ko ni..hrp je UPM graduate..malu aku nk ngaku snior..then aku ckp la balik, sume org mtk ngn KP la..die bleh nk mrh2 lak..pehal? dh mmg keje ko kn..tula gunenye ko jd KP bangang! Last2 pe jadi, akuuuu jugak yg kne buat mnatang target2 tu, bpe % pun aku jgak la yg kne tentukan, bpe dpt A,B,C n whatever2, aku jgak..ko nk pas sume keje kt org eh? kalo cmtu baik ko jd ckgu bese je..tukar KP la senang! Nyampah betul la aku keje ngn org mcm ni..tgk Panitia lain ok je..sume bkaliber..xde la kebengongan cam Panitia BI..Benci!

Friday, 12 August 2011

Today's worklist~

1) Cuci baju
2) setel SAPS
3) mark English Paper
4) tgk We Got Married Eun Jung (opsss..ni pn masuk list ke?hehe)
5) tgk Music Bank
6) prepare bukak posa

haduhhh..lapornye..ni la akibat duk dpn lappy lme sgt, smbil gugel2 makanan jer..nengok resepi2 yg best gile smpai meleleh ayaq lioq ni..tapi, sume tu dpt tgk jela..xdpt nk rasa..huhuuuu..

Sleeeeepppp... :)

*SLEEP*
The only thing I never hate..

Now it's weekend,
so i can sleep as much as i can..
(makruh la posa..kekeke)

i can wake up at anytime i want
no one can stop me
and no need to go to the school..

and i can sleep..


sleep.

sleep..

sleep...

*sleeping is my forever hobby*
teheheehe.. :)

Tuesday, 9 August 2011

Lagi2 keje..

Adeyhh..ponatnye laa..bru je siap taip details students kelas aku..all 25 students..seb baik 25 je..kalo 40 mau kul 12 jgak ni siap..ini bru data utk Klinik Kesihatan..diorang nak dtg cek gigi la, injek la whatever2..

Selesai yg tu, buat Nilam plak..ade lagiiiii ckgu2 yg x anta borang ni kt aku..x ckup la ape la..kne tmbah lain..aku nk wat statistik ni weyyy..cepat la korangs..nk buat graf naik turun..hadoi la..nape la aku yg dilantik jd ckgu bnde alah ni??

Belum lagi masuk yg SAPS tu..nk kne key in data la pulak..mark paper pn blom lg..aiyoooo keje banyakkkk..blk umah pn kne wat keje gak..hukhuk..bizi betul la ckgu zaman skg..sigh~

Pas bukak pose je trus ngadap bnde2 tu..mndi pn blum lg ni tau. Patutkah aku mndi skg? dh dekat tgh malam ni..tapi x mndi, panas la pulak mlm ni..nk kne mndi gak la..

Pas mndi, makan..hahahaha..top up energy yg ilang td.. ^____________^

Teppanyaki~~

Just now i was thinking of having rice with teppanyaki chicken, just like i used to eat at Mr Teppanyaki..tapi kat Sik ni mane la ade Mr Teppanyaki cheq oii..so i asked Mr Gugel, the recipe.

....and..

Tadaaaa~~~~






Yummy~~ the chicken tasted exactly like Mr Teppanyaki's, but the vege was not that alike, coz the recipe said 'add ginger'..so the taste was slightly different, but still mind blowing..wahhh <---how exagerrating..kekeke..

I ate till full, and ended up i left half of this dishes..sape mau mkn lg?? aiyoo..this means i have to eat it again for sahur time..dah la malas nk mkn nasik time sahur..huhu..

Wanna try this recipe? just try it out..it's easy! it only took 7 mins to fry these 2 dishes.. :) As usual, i never cook earlier..just now i fried these thingy at 7.25 and finished at 7.33..so fast! well..u know, it's me..muahahaha..


Saturday, 6 August 2011

Abis la aku...

Tidaaaakkkk!!!! Kenapa? Kenapa? why? hukhuk..kenapa aku yg kena berucap kt perhimpunan esk? owh tidakkkk..mampus la aku..dah la aku x penah pn nercakap kt depan phimpunan..

Aku langsung x ingat yang aku bertugas minggu lepas..dan dengan bahagianya aku bercuti smpai la ari rabu..kmis bru g skolah..yg hampehnye, nape bru mlm ni ckgu tu nk gtau aku sruh bckp esk? dh la die sndiri pn xtau ape yg nk disampaikan esk..eee geramnye! dh elok bebalas2 mesej ngn aku, tetibe bile aku mtk no fon sorg ckgu tu, terus x balas dh..mcm dh komplot je diorg nih..nk kenekan aku la tu! sbb masing2 xmo bckp..huhuhu..adey la..aku ni bukan reti nk bg ucapan..malah, x penah2 pn..mampus la aku..

Nak kata bengang tu, mmg blambak2 la rasa bengang d hati..kot ye pn nk sruh aku berucap, npe x bgitau hr kmis ari tu? leh la jgak aku tgk buku bertugas harian..tgk ape yg nk disampaikan..ini tak..malam ni bru nk gtau..itu pn sruh bcakap je, x bg pn ape laporannye. nape x inform kt aku esk je kn?

Alahai..gelabahnye la aku..msti x lena aku tido malam ni..hurm..x sangka, dh jd ckgu pn tetap nebes bile sruh bcakap kt depan..huhuhu..

Somebody please help me!

*ni yg tetibe rase cam nk amik mc je ni..*

I'm full..thanks Allah :)

Having 2 dates, 3 sushis, and 1 full glass of avocado juice for my fast breaking really made me full. I thought to have something extra to eat, but after having those food, i was already full. Alhamdulillah.. :)

Faezah came and stayed with me for 2 days. She came to accompany me to bukak posa together, but we didnt manage to sahur together..tehehehe..hurm, we missed the sahur today but i don't feel any difference whether i had it or not..thanks Faezah for coming :) please do come again ya..hehe..

Thinking of tomorrow, *sigh*..tomorrow is Sunday and of course i have to go to school..i'm so lazy to meet those monsters. Luckily it is Test week.

Oh my god..i havent perform my solat maghrib yet! Got to go first..huhuhu~

Monday, 1 August 2011

Oh Doctor yg baik ati..

Alamakkk..
Bapakku udah pulang dari sekolah..
dan bawak balik mc utk aku..
n u know what?
doctor tu tlalu kind-hearted, bg aku mc 2 hari!
Gossshhh..rugi tiket aku balik Kedah esk..
kalo tau doc nk bg 2 ari, baik aku balik Rabu..
hohoho..
hmm still dont hv mood to school..
maleh aku nk bhadapan ngn bebudak tu..
(ari ni baik ckit, sbb posa)
hahaha..

Sunday, 31 July 2011

Mau, mau!

Perasaan nk bershopping2 datang membuak2..sebenarnye dh lame terpendam..huhuhu..adoii..seb baik td g pasar batik, xde yg bkenan..kalo ade, x ke melayang 200? tu pn at least la..hurm..nak raye, nk shopping! tulun2~

1) nk bli blusher @ bronzer
2) kasut baruuuu @ wedges @ pape jela yg mnarik
3) jeans..haa yg ni mmg tiap2 kali raye kne beli 1..
4) baju? kurung moden ready made? yg ade manik2 tu..
5) baju jalan2..

ah x kire..selagi x dilepaskn nafsu nk shopping ni, slagi tu duk bergelodak je dlm perut..hohoho..brape ratus lak la abis kali ni..tp no 4 n 5 tu kiv dlu la..kalo ade bkenan bru on..

Pasni nk byr upah jait baju lak..mlayang duit lg..kne bajet2 ler mkcik oii..

Saturday, 30 July 2011

A secret to reveal..

Syyyy...i'm telling u a secret..
(now it's no longer a secret..hohoho)
i went to the bus terminal, to buy a ticket to go back..
Back to the ZOO..
but, it happened that all tickets to go back there
are SOLD OUT!

omg..what am i going to do?
then i asked my Dad..
he asked me to go back on Tuesday morning..
apply MC for that Tuesday..
hahahahaha..
i was laughing uneasily..
feeling nervous inside..
as i am only a novice teacher..
still at DC level..not DG yet..
but look at me!
how brave am i?
Huuu....what to do..
i've no choice!

the fastest i can go back is on Tuesday..
sorry ler ye sape yg kne relief aku nt..
i got 4-period-non-stop class at that monkeys hell
it's Tuesday! Remember?
the day i hate the most..
so, i dont feel any regret to not go to school on that day..
hohhohooo~~
what a bad teacher..

*lantak la ape org nak kata..*
yg penting, aku bahagia saat ini..
*peace*

Thursday, 28 July 2011

Enjoying every second passed..

Muahahahahaha..
ok dah..
*gelak puas ati*
y?
sebab dapat balikkkk!!!!
now i'm happily home.. ^_^

sbnarnye smlm lg aku dh smpai..but yesterday i was too tired and got an event to attend...lappy pn on dkt2 nk tdo dh..rasa sangat2 bahagia mnyelubungi diri..

Knape sgt bahagia? coz i'm free from the HELL! lega rasanya dpt duk bersantai kt rumah..drp kne mngajar beruk2 ganas kt skolah tu..aku pn xtau lg dh what is the best way to tame those wild monkeys..nk kata bdk2, dh tua2 pn smua..supposedly dh bleh pikir sndiri mana elok mana x..ntah ler..lantak diorang la..i dont wanna think bout them..yg pnting, aku kne enjoy cti aku kt umaah nih..huahahaha..

Oh time please move slower so that i can feel every single second at home..
betul la org cakap..
..home sweet home..

Sunday, 24 July 2011

Kanak2 sangaaat..

Umo aku dh 24.
Tapi still ade yg sms aku mcm gaya bdk skolah..
"Hye wat pe tu?"

..dan aku x bminat nk lyn
just want to know sape orgnye
"may i know who's there?"
..dan dibalas dgn soalan juga..
'kat sana sapa?"

amboih..ko yg text aku dlu
patutnye aku la yg tnye ko tu sape.
mls nk layan org gile meghoyan ni.

*ingat aku budak skolah lg la kot gamaknye*

Friday, 22 July 2011

Sakit pinggang oo~~

Uhhh sakit pinggang..jahit manik tersangat2 la mnyakitkan pinggang dan memerlukan kesabaran yg tinggi..hurmm sabo jela..drp aku tempah jait ratus2, baik aku jait sendiri..abis duit pn kt manik je..kan kan kan?

Wednesday, 20 July 2011

Hari Ini Dalam Sejarah..

Alkisahnya begini, seorang guru praktikal dh tamat latihan mengajarnye di sekolah kami April lepas. So skg die bsenang lenang gak la kt umah..nak ditakdirkn, die pnjat pokok, lalu jatuh, mnyebabkn satu ruas tulang belakangnye remuk. Ckgu ni pompuan, n bakal kawin Nov ni.Kesian betul die..

So tadi, kami 1 kete pompuan, n 1 kete laki p tengok die kat Hospital Alor Setar. Ari ni ade Koko, so skolah pn abis dh lewat..aku pn pakai baju kurung jela g tengok die..

Tetibe plak dh, dh abis melawat, kami g makan. Pas mkn n smayang2 sume, nk tau ape yg blaku? Kami p main bowling! Geng laki xpe la kn..dh pkai sluar..ni aku, pakai baju kurung. Hari ini dalam sejarah hidup aku, aku pakai baju kurung g main bowling..gile2..xpnah2 seumur idup aku g main bowling pakai baju kurung..huhuhu..mula2 tu teragak2 la jgak..nak main ke x, nak main ke x, tapi mmndgkn ckgu yg pkai bju kurung lg sorg tu nk main, aku pn pe lagi, join ajee..

Hmm intai2 gak la kot2 kami je yg pelik kt ctu..tibe2 nmpk ade sorg dlm grup nun ujung d sane, pakai bju kurung gak main bowling. Yes! ade geng..hahaha..xde la malu sgt kn..tmbh lak diorg off lampu, buat glow in the dark..kurg la ckit keobviousan aku bbaju kurung ni..yg x tahan tu, makin byk lak spare n strike bile pkai bju kurung..kuang3..ckgu2 laki kate ape tau, "Wani, tournament nnt hg pakai baju kurung tau..msti dapat strike byk.." kuang asam lak korg ek..xpe2..jgn aku tersungkur kt depan tu udah le ye..idak, malu je yg dpt..hohoho..


* balik dh lewat..kul 12 mlm bru smpai umah..n u know what, we almost forgot that we went there utk lawat org sakit..last2, end up bseronok plak dh..ish3..pe nk jadi nih..

Sunday, 17 July 2011

Crita ceritun rombongan..

Hmm dh beres sume..tinggal nk bace short story tu je..haa aku dh igt dh ape yg tetinggal dlm list tu td. Nak tampal wall deco yg tetanggal ari tu. Nmpknye kne pospone dlu la ek. Ni pn dh ptg dh..mlm ni nk study mnatang short story tu dlu, pstu nk siapkn bhn2 nasik goreng utk digoreng pg esk..kui3..kalo esk bru nk sediakn bhn2, knfem aku x smpt smpai skolah tepat pd wktunya la..aku kn slalu je bgun lmbt..ops kantoi plak..hohoho..
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok cukup sume omongan di atas. Skang kite cite pasal rombongan lak. Smlm terlalu penat utk bercerita..Last Friday, July 15, kami2 sume ni ke Lost World Tambun..guru pengiring la kononnye aku ni..tapi aku memang betul2 jd guru pengiring jela..nak in charge pe lagi kn kalo dh ade ketua rombongan yg kaw2 pnye rajin..pendek kate, sume die la yg handle..kitorg ckgu2 yg lain ni, ikut sajala..yg bagi briefing pn die, yg bg bdk2 ke dlm groups pn die, yg mnjerit sana mnjerit cni pn die, pndek kata, sume die la..

Sesampainye kami kat sane, kami dibawa mnjelajah ke Gua Anak Datuk dulu sebelum terjun ke dalam kolam2 yg ade..aku tau, bdk2 tu sumenye dalam ati x sabar2 nk terjun dalam air..tp nk buat cane, korang kene la jugak pegi gua tu, n jawab sume soalan yg dh ade lam paper masing2. Sementara bdk2 dgr briefing n crite pasal gua tu drp org yg in charge, kitorg yg ckgu ni pulak posing2 la tangkap gmba. Menarik bukan? hahaha..sume gamba ade lam cam skolah..so xde la dlm simpanan aku stakat ni..kalo x, dh bleh upload dh ni..

Bile time terjun menerjun ke dalam air tiba, aku ngn sorang lg ckgu ni alkisahnye pakai sopan la..xde sluar fit2, xde legging2..(hipokrit betul la aku ni..hahaha)..nak buat mcm mane..aku kan bwk budak2..ckgunye kne la sopan mapan..xkn la ckgu nye nk pakai legging yg sexy auw2 tu kn..bdk2 dh mule jd cam anak itik jmpe air..biase la..sume teruja..excited lebih..so aku ngn ckgu sorg lg tu pn turut mnjadi anak itik..eh bukan, mak itik..excited kurang ckit sbb kne kntrol2 la dpn bdk..

Smpai satu ketika tu, aku ngn die nk try slides yg pusing2 pstu msuk lam air tu..smpai je kt sane, org yg jaga tu x bagi kami main sbb xpakai suar fit or swimsuit. Ok fine, aku pn g la ke slide yg pesen lain plak kt nun seblah sane. Kitorang amik pelampung kt bwh, n terus mnuju ke atas. Ok org yg jaga kt bwh ni x kata ape pn. Aku pn igtkn beres la..smpai2 je kt atas, pompuan yg jage. Bese la kalo pmpuan, kerek la ckit kn..dgn nada yg kerek nk mmpos, die ckp "Suar slack kn? xbleh naik" smbil mata usha kitorg atas bawah..ek eleh minah ni..baru jaga menatang ni, dh kerek gile ek ko? Aku pe lg, seperti biase, org kerek ngn aku, aku kerek balik la..ngn slambenye aku balas, "Kalo cmtu, bogel terus jela senang" smabil memblahkn diri dan meninggalkan pelampung kt ctu jgak. Maleh aku nak layan org kerek cm tuh..huh geram + frust gile la jugak sbb x dpt main gara2 x pakai suar fit. Bdk2 pn asyik nk suruh kitorg try bnde tu..tp nk buat cne, dh x bleh..saat dan ketika tu, mula la aku rasa mnyesal sbb x pakai je legging yg aku was2 nk pakai tu. Hmm xpe la..nex time jela..

Time balik, kitorang la antara org last yg kuar.bkn antara yg last rasenye, mmg last pun! yg lame tu ape tau, ketua rombongan nye la yg plg lmbat..org lain dh siap lme dh, die bru tkedek2 tukar baju..mngalahkn budak je excitednye..dh la pregnant, enjoy lebih2 lak..siap main slides tu lagi tau..bdk2 pn duk mngutuk die gak la sbb mnjerit2 satu taman tu pn bleh dgr..suara mmg dh kuat, g jerit lak, mmg loudspeaker punye la..dh siap die ni, bru leh balik. Drebar bas pn dh bising2 sbb lmbat..yela, die ade trip lg mlm tu..nk antar rombongan lain plak. Kesian die. Akhirnye kitorang smpai kul 11 mlm kt skolah. Dan aku terus balik umah, trus unpack ape yg patut, bersihkn diri, n terus pngsan..sbbnye aku kne bangun kul 5 pg esknye! nk kne g rombongan lain plak..

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Saturday, July 16, dgn awlnye aku bgun kul 5 lebih..sbb bas kitorang tu nk gerak kul 7 pg! awl gile..aku pn rush la mandi, solat, breakfast ckit, n bersiap..Kali ni nak ke Alor Setar n Perlis plak. Aku pn bersiap la..mule2 tu mekap ala2 gothic, kaler itam..pas dh siap, tilik punye tilik, ish x seswai plak rsenye sbb nk bwk bdk2..bkn nk g outing bersuka ria..huhu...so aku padam balik dgn pntasnye sbb mse yg ade cme tinggal bpe minit je..jam dh tunjuk kul 6.30 time tu..aku mekap cam bese je..pakai bju, pakai rntai labuh n pakai shawl lilit cam Hana Tajimaa, loose style pnye..hahaha..first time nih..aku xpnah lg la kuar mne2 buat shawl tu gaye loose cam Hana Tajima..tp kali ni, blasah je la..cepat lak tu bleh siap..

6.45 cmtu trima pnggilan dr ketua rombongan, mtk aku handle bdk2 tu dlu..susun diorg naik bas sbb die myb lmbt skit..anak buat hal..okeh..aku pn cpt2 la nk kuar rumah sbb dh lewat dh tu! smpai2 je aku kt sne, fuh seb baik bas blm smpai..aku smpai dlu..hehe..tp pstu, 2 min kmudian, bas pn tibe la..lalu aku turun ke tempat kanak2 riang itu sedang mnunggu..they made a way for me, then i walked through the way.."fulamaaakk teacher...segaknya!" yg bdk2 pompuan ni mmg terpegun la duk tilik aku..aku senyum je la..mgkin sbb style shawl aku ni kot yg mmbuatkn diorg tilik lme2, kot bleh tiru pasni. hahahaha..ops sory la ye..terperasan plak.."teacher wani, lawa la..i loike~" kata sorg bdk pmpuan form 5 tu. Aku pn ckp la.."mstila..tgk la teacher sapa..hahaha"..bengong aku nih..

Ok dh2..brenti perasan lebih2..so aku ke bas tu tny bdk2 dh bleh naik ke blm..pas dh dpt green lite, aku arahkn mreka2 ni naik bas..pmpuan 1 bas, n lelaki naik bas yg lagi 1...dh setel sume2, ckgu pn dh ckup, brangkat la kitorg ke Alor Setar dlu..

Mula2 ke Perpustakaan Negeri, yela, ni mmg tempat wajib sbb yg ni sebenarnye lawatan Pusat Sumber, kne la g library..x gtu? smbil bdk2 tu belek2 bku, aku pn blek2 same..tibe2 aku rasa mcm ade mata sedang merenung aku..then i turned, i saw a group of gurls staring at me..tapi bile aku tgk diorg, cepat2 lak diorang buat2 bace buku..then i stared at them back..oo rupe2nye diorang ni pn mmg jenis yg suke bt style2 shawl..myb diorg nk tgk cne aku lilit kot..hahahaha..senang je dik..adik balik gugel la ye..

Pastu kitorang gerak ke Muzium Padi..plan asalnye nk g rumah Mahathir dlu, tp masa x mngizinkn..so kami trus ke Muzium Padi la..kt sane bru aku jmpe padi2 yg slama ni hanya nama je yg aku tau..nk tau padi ape? padi2 yg ade kt Kolej Canselor tu la..padi Masria, padi Mahsuri, padi Murni, dan padi Malinja..oo betul2 wujud rupenye..kih3..tertawa ku seorg diri di situ..dh penat posing2 kt ctu, kami ke Pusat Sains plak..seblah muzium tu je..

Macam biase, aku pn excited same cm bdk2 sbb jmpe bnde2 pelik..nk try sume bnde yg ade la jwbye..tp x smpt nak abis sume..pastu ke mane lg? Kami terus ke Taman Ular kt Perlis..Sempat la aku pn tdo dlu lam bas tu..dh la time tu selsema..idung pn tersumbat..boring lak aku tgk ular2 ni..tamannye pn x cantik..cm x jaga je..rumput2 pn pnjg..dh la aku dh tgk ular2 kt Tambun kemarin..ni tgk ular lagi..adoi boring2..sementara tnggu bdk2, kitorg ckgu2 ni kuar dlu..makan eskrim..hahaha..masing2 dh penat..

Singgah kt masjid dlu sblm mneruskn perjalann. Bdk2 diberi kelonggaran mnukar pkaian masing2..leh pakai bju biase..td pakai bju sekolah..pe lg, bgaye sakan la diorang ni..kalo tgk yg boys lak, mak aii..dh macam artis korea dh aku tgk..siap ngn cermin mata itam, ngn muffler kt leher lg..gile betul diorg ni bgaya..x padan ngn mls blaja! Last destination, kitorg ke Padang Besar..diorg shopping sakan kt sane..tp aku, bwk 50 hengget pn, x abis blnja..hahaha..xde ape nk dibli..aku bli mknn je n accessory yg pin kt blk kepala tu..itu jela..yg lain sume dh biasa ade kt Rantau Panjang..dh slalu pegi dh..

Tamat sudah rombongan..smpai kt umah kul 8 mlm..solat, mandi, tgk tv jap, on9, pastu tdo. Seb baik Ahad cti..ari ni la..n aku pn seronok ronok la rehat kt umah..hihihi..

Sekian saja dari saya..pnjg bebeno omelan ini..sabo jela..

A very rare Sunday's worklist~

Today is Sunday..Schools in Kedah are all having lessons today, except my school. Hahahaha...my school is in holiday! and i'm happily resting at home after 2 days having rombongan. So, here is the worklist for today:

1) do laundry
2) throw away the garbage
3) go to the grocery to to buy bread, tuna spread, and detergen
4) go to buy 'ikan pekasam'
5) tidy up my house (after a long time..kui3)
6) cloth folding (keep in the cupboard)
7) clean the frost in the fridge
8) study short story to teach for tomorrow

hmmm what else? i feel like i left something in the worklist..but i forgot. Ok, lets start working!

Saturday, 16 July 2011

Buat Si Dia..Ku Harap Kau Mengerti..

Dia. Siapakah dia? Elok rupanya, elok tuturnya,pokok kata, eloklah..namun, mungkin kami tak akan pernah dijodohkan bersama. Terlalu banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum meneruskan sesebuah ikatan. Keluargaku, restu ibu bapaku, itu semua perlu diambil kira. Kutahu dia sedih..namun, mengertilah..mungkin aku bukan ditakdirkn utkmu..

Ku mohon maaf seandainya diri ini telah memusnahkan harapanmu..namun itu bukan bermakna aku adalah seorang player. Tidak sama sekali. Mana mungkin aku dicop sebagai player, sedangkan akulah yg sentiasa mnjadi mangsa..mungkin mereka yg melihat dan memandang dr jauh, menganggap diri ini player..tapi apa boleh buat..mulut orang, tak boleh kita tutup..ku biarkan saja..aku berkawan dengan semua, tidak kuduga ada yg salah mentafsir hubungan ku dengan kwn2..

Dia..aku mmg sayangkan dia, kerana dia adalah salah seorang sahabatku yang setia ketika ku memerlukan. Progres kita terlalu pantas, sehingga aku terpinga2 dan tidak sedar apa yg berlaku. Sehingga suatu ketika, ku tersedar bahawa masih terlalu banyak yg perlu dipertimbangkan..lalu ku mula mnjarakkan diriku daripada si dia..bukanlah kerana aku tak sudi..tapi kerana hati ini masih belum terbuka untuk menerima..

Walau apa pun yang berlaku, ku harap si dia tabah dan tidak ralat untuk bersahabat denganku..aku bersahabat dengan sesiapa sahaja yang sudi, selagi sahabat itu tidak melakukan apa yg kubenci..tak ku sangka diri ini telah melukakan hatinya..Sekali lagi, ku mohon maaf..

Moga si dia terus melangkah maju ke hadapan..dan semoga menemui cinta yang benar2 sejati untuk dirinya..cintailah orang yang mencintai dirimu..amin..

Gue capek ni ah..

PENAT. EXAUSTED. Baru saje pulang dari Lost World Tambun kul 11 lebih td. Bawak budak2 Persatuan BI.. Sok kne g rombongan cik kiah yg lain plak..kali ni ke Perlis, bwk budak2 Pusat Sumber. Penat sangat2..weekend yg full. Dh la sok bas gerak kul 7, meaning that aku kne bangun kul 5. Sekian.

Tidoq dlu u ols..nnt kita cita len naa..

Thursday, 14 July 2011

Shawl punye pasal..

Dari pkul 9.30 smpai la pukul 11 mlm, ape je yg aku buat malam ni? All i did was googling about shawl style n fashion, including Hana Tajima's style and Yuna's style. Tapi nmpknye skg ni fashion Yuna dah tenggelam..yang makin hot skg fashion Hana Tajima. Sape die ni? Ntah la..aku x bape knal sgt die ni..yg aku tau die mix darah Japun ngn British, n convert to Islam pd taun 2005. Itu jela yg aku tau pn, mls nk amik tau sgt sbb yg aku duk gudek2 cumelah fesyen shawl die..

Testing punye testing mcm2 gaye dh, x sangka 1 jam setengah dh blalu..seb baik xde nk wat pape mlm ni..plannye nk try buat teknik brushing yg bru, kne praktis dlu bru leh ajr budak2..tapi x jadi la sbb dh tlajak lebih testing2 tudung..hehehe

Aku kn specky..payah sikit la nk jmpe fashion yg seswai tu..tmbah lak ngn muke chubby..hmm lantak ajo la ye..aku pakai je ape yg aku nk pakai..oter ape yg patut, tmasukla baju bajan, tudung n shawls..

As a teacher, appearance tu penting..kte pakai cntik2, bru la students pn rajin nk tgk ckgunye..tumpuan pn lebih la ckit utk blaja..cewahh..buat teori sendiri..xde mknenye kalo kt skolah aku tu..ckgu masuk kelas pn bt x nmpk je..lantak korg la ye..

Sekian saje omongan kosong mlm ni..nite u ols~

Wednesday, 13 July 2011

Berani ko cakap cmtu ek? Nah amik kaw!

Kerana mulut, badan binasa. Padan muke kaw. Aku ni pntang betul org duk mengata2 bentuk badan ni..alkisahnye cmni, ade la sekor bdk ni, kawan sejak skolah rendah lg la, tp dh lame dh aku tahan rse nyampah ngn die ni. Tibe2 muncul, komen gamba aku, ckp aku sehat. Aku paham la ape mksud 'sehat' die tu kn..eh helo, penat2 aku turun 8 kilo, ko ckp aku sehat? diri sndiri x sedar, gemok, nk ckp org. Menyampah btul la aku. Aku  ni dh la hobi block2 org. Tnggu mase je die ni. Tapi lepas die komen tu, aku trus suruh die tilik diri sndiri. Siap ubah setting biar die xleh komen post or photo aku. Padan muke. Ade aku kesah? Kalau perlu, akanku remove terus je ko dr fren list ni. Tp aku masih ade sdikit baik la kn, bg tgk post2 je..nk komen, sory, u r not allowed anymore. Ni asyik nk komen bnde2 yg mnyakitkn ati, baik blah ar.

Aku x gemok ok. Kaw tu yg dh makin gemuk. I lost 8 kgs, diulang, 8 kgs. Highlight kt ctu besar2. Yg ko sedap2 mulut tu pehal. Bengang ar ni. Bongok punye manusia. X kwn pn xpe ar ngn manusia cmni. Isu saiz badan, bntuk bdn n seangkatan dgnnya adalah sensitif bg aku. (walaupun aku bknnye gemok pn). So people out there, watch out your words. Silap kata je, beres, aku block. Senang idup aku.

*mood tgh hangen. Kalo aku gemok, abis tu org gemuk nk kne pnggil ape lak? Budus pnye org.

Tuesday, 12 July 2011

Semalam punya cerita..

Ngidam nk makan something cheesy..sedapnye..lemak berkrim disukai ramai..kui3..tp duk kt Sik ni mne la ade cheese2..org kg makan ulam2 je..cheese tu jarang la nk jmpe kcuali slices cheese yg mkn ngn roti..smlm aku pose..pose ganti hari terakhir. Walaupn pose, aku g jgak SP, ikut cikgu2 lain main bowling..hahaha..tp kami sume g pn dh lewat ar..kul 6.30 bru nk gerak..smpai2 je trus cari kedai utk berbuka..sbnarnye aku sgt2 la ngidam nk mkn cheesy food..ape yg ade kt otak aku, Pizza Hut, x pun Secret Recipe. tapii..paham2 jela..bile dh g ramai2, sume perut nasik lak tu..tpakse la aku mndiamkn diri je bile diorg suggest nk mkn kt kedai2 tomyam..hukhuk..frust betul..last2 aku order tomyam..seb baik la tomyam pn one of my favourite..

Siap mkn pn dh lewat, lebih kurg kul 8.15. Dengar cam lewat je kn..actually xde la lewat sgt since Maghrib pn masuk kul 7.45 kt Kedah ni..isyak lak msuk kul 8.55, almost at 9. Tapi memandangkn kuar bsame2 ngn ustaz, jd kne la cpt2..kekekeke..kitorg pn beransur2 la ke Surau terdekat untuk mnunaikn solat Maghrib. Selesai solat maghrib, trus tnggu Isyak. Awl plak smyg Isyak smlm..hehe..biasenye dkt2 nk tdo bru smyang..ish3..

Bile sume dh siap smyg, baru la ktorg ke Park Avenue Bowling Centre. Geng pompuan 3 org, lwn ngn geng lelaki 3 org. Sebenarnye pompuan sume yg pegi 4 org..tp sorg x leh main sbb pregnant. Die nk main sgt la..cume kitorg x bg..kang jd pape ssh lak..Aku, Ruzita n Kak Rohaida one team. Farhan, Ustaz Fadli, n Sodri, one team.Sume kami adalah bujang trang tang tang, kcuali Sodri. Yg pregnant sorg tu, nmenye Ustazah Manisah, die kitorg x beranrkn main..hohoho..Dengar cam gempak je ade ustaz n ustazah..tp diorg ni sporting je..yela, kmi sume umo 20-an..Ustazah Manisah suaminye keje kt Melaka, so die pn kwn ngn org bujang2 la..

Sblm main, bkn main lg geng2 lelaki ckp x reti main, jgn gelak..tp rupe2nye, asyik spare n strike je..cess! terer lak diorg ni wlaupun bru main 2-3 kali..kalo nk tau, aku la pemain plg corot smlm..hahaha..aku ngaku la aku x terer..main x knsisten pn..jap2 longkang, jap2 strike, pastu longkang balik..adeyh..xpuas rsenye main smlm. Dh nk abis game bru tgn aku ni mnjadi..damn..kitorg main 3 game gak la smlm..main x igt dunia..mcm x hengat je besoknye kne mngajor..dh pkul 10.30 pn, smpt lg tmbah game..xnk balik kot diorg ni..hehe..

Tujuan g bowling tu sbnarnye nk g survey tarikh n availability utk tournament ckgu2 skolah..tu tujuan utamanye..tp tgk2, itu yg last kmi buat..dh nk balik bru tgedik2 nk survey..huhuhu..bowling kt ctu murah je..rm 4.50 je 1 game..murah kn? x mcm kt tmpt lain, 6, 7 hengget. Ok dh abis main smpai lebam tu, geng2 lelaki ajk minum2 lak kt kdai mamak. kitorg g jela minum kejap..jam dh mnunjukkn kul 11 lebih..gile betul ank2 dara n mak dara ni..resah tu tetap ade lam hati sbb x biase blk lewat yg mlmpau..yela pjlnn dr SP nk balik Sik, makan masa sejam gak la..lepas minum tu, kitorg trus blah..

On the way, ckgu2 laki call2 la jgak tnye dh smpai mne, follow up kselamatan kitorg..bgus gak diorg ni ek..so kami geng2 ckgu pompuan smpai kt umah lam kul 1..hebat btul la..dh la nk kne ngajar esknye..seb baik dh siap sume lesson plan kt skolah lg, n dh prepare nk ajar ape. Balik2 umah, nmpk lak surat atas meja. haaa?? suratt??? eh aku kne siapkn surat tu dlu bru leh tdo..sbb esknye nk edarkn pada ckgu2 nk buat msyuarat panitia..lupe lak aku yg kne buat surat tu..x best betul jd s/u ni..minit mesyuarat lepas seb baik dh ade.

Taip pnye taip, kjap je siap..10 minit je buat surat..dh, bleh tdo ngn aman..Pagi ni, nk mnulis pn lenguh tgn..heran bdk2, igtkn aku penat tulis..tp sbnarnye tgn lenguh sbb bowling..kui3..

Nmpknye start weekend ni, weekend aku akn trus trisi smpai la start pose. 15 ke tambun, 16 ke perlis, 23 tournament bowling, 28,29,30 kne tdo kt kem jaga budak. Fuh penuh..tp best la sbb xde la aku kebosanan bile tibe je weekend..

*weekend terisi, duit menipis.. -_-"

Sunday, 10 July 2011

PSV!

I just found a few nice blogs on Pendidikan Seni Visual (PSV), as i am the teacher who teaches PSV. I feel quite nervous thinking of my students, how they are going to sit for SPM exam. I'm nervous if i dont give enough knowledge and input to them. Tomorrow i'll be teaching them the techniques to draw focused things. Meaning that the drawing should be focusing on the structure and texture and pattern of the object drawn.

So i searched in the internet and found a few nice blogs regarding on this subjects and how to tackle SPM paper. I am always eager to teach them on using watercolour for drawing, how to shade them, from dark to light colour, from clear to blur image. But the problem is, my students always dont bring colours! Not only watercolour, but also pencil colours or pastel colours. I am sooo disappointed in them. How they take this subject unseriously. Dont they know that they will take this subject for SPM?

Tomorrow no matter how, i will collect money from them and i'll buy them the colours. Who will sit for exam now? the teacher or them? haishhh..this is what happened in school nowadays..

Bengang!

B.E.N.G.A.N.G. 7 letters to describe me right now. The feeling seems didnt want to leave me in a few hours. Yes, i know. Me and another teacher, Suhaida was in charge in recording points and medals collected by every Rumah during our Sports Day. And for your information, all those names of winners have to be recorded in a blue-coloured book called, 'Buku Recod Kejohanan Sukan Tahunan.' Yes, we know that very well. Thank u anyway.

It happened that we couldnt manage to write down the names due to the BUSYness recording and jotting down the points. And not forgetting the calculation. We had to calculate the points for every 5 events done. Do you think we have enough time to record all the winners' names??? Not only that, we also had to prepare a namelist of the winners for the MC to announce during the medals giving ceremony. So do u think we still have the time to write their names into that stupid book??

Oh please la..it's juast a small matter. u dont have to make it bigger. Yes, we sure would be updating the record after the events. SURE. dont worry. But see? u talked at our back saying that there was no purpose of having the AJK if the record thingy is all done by him. Hellooo..who asked u to write it yourself huh? U are the boss, let us write it la. We already said, we will update the book. Just give us time!

Suhaida and me got a full-day class today. 6 periods of classes and do u think we are having a leisure party? and why are u stupidly wanting that silly book so much without giving us a second? y? i just wanna know y. There's no reason to have it quickly, right? it's only for record, and as soon as we give it to u, what will u do? take it and keep it in the cupboard?? Seriously i cant tolerate this stupid situation.

Oo..u talked at our back. Expressed your angry to the people in school? Eh hello, if u wanna scold, just scold us directly. I repeat, directly! What's the key of nagging behind our back? Come, scold us directly. Why? Dont tell me u are afraid of us? dont be too cocky just because u are the GPK Koko in our school. Hey, just look at u yourself la..this is your 1st year as GPK Koko, and that Sports Event was your first one, and there were a lot of mistakes happened. Who are there to be blamed? Ask yourself.

Saturday, 9 July 2011

What a boring day..

Plan ari ni nak g main bowling kt SP. Tapii apekan daya, kansel la plak..yg ade cume 3 org, xbest la kn..aku kt Sik, sorg kt Alor Setar, n lagi sorang kt Baling. Plannye kalo jd kumpul rmai, bru diorg balik Sik. Hmm xde org, maka xde la bowling. Yg nak join mmg rmai..smgt je ari Kmis ari tu..tp tibe2 sorg x sehat sbb mkn durian byk..Kak Dayah plak dh kawen n ade ank, suami die pulak xde  g Gua Musang, so xde org jaga ank die..smlm, kitorg decide, kanselkan je..

Dah plannye knsel, aku pn pose la..maraton lg 2 ari ganti pose..tibe2 pg td dpt msj dr Kak Dayah. "Suami akak dh balik, akak nk ikut main bowling.." Lorr..kesian plak..kitorg dh pn kanselkn plan tu..so die nk ajk aku g SP jgak la..aku pulak pose ari ni..adoooyyy frust beribu2 lemon..aku bosan n boring kot duk umah je 2 ari weekend ni..kalau la suami Kak Dayah balik awl ckit je, n Kak Dayah msj aku sbb sahur td, msti aku skg ni dh berada kt SP, bpoye2..hurmmm xde rezeki..hukhuk..

Uwaaaa!!! dan sekarang aku pn dh bosan..sunyi sepi, xtau nk buat ape walaupun ade keje..malas nk buat. Yang ade kt kepala, nk jalan2..tulun2! someone please take me away from here! Frust betul laa..nk jalan2 wey..

Next week dh kne g Tambun..bawak budak2 Persatuan BI dgn Persatuan Silat. Tapi mne syok jalan2 ngn budak..kite mne nk enjoy..jaga budak adela..balik Tambun tu, besoknye g rombongan ke Padang Besar Perlis pulak..jadi guru pengiring Pusat Sumber Sekolah..jaga budak lagi..alahai..abis tu bile la nk kuar ni..nak enjoy gak..aku dh bosan gile ni..

Pasni masuk bulan pose, msti x larat sgt nk bjalan..yg sedih tu, pasni bukak pose sorang2..sedih kn?

Hmm..xpe la..ari ni xde peluang jalan2..so aku nk buat ape ni? tido? tgk tv? main tenet? sume tu dh selalu dh...yg pasti, d saat ini, aku B.O.S.A.N. Titik.

Friday, 8 July 2011

Menu ape ye malam ni? hm...

Aku pose ari ni..pose ganti! Uwaaarghh..maraton..lg 2 ari je tnggal kalau ari ni beres..xde la lembik sgt pose ari ni..duk umah je..igt lagi ari Selasa ari tu aku pose, petang tu ade Sukan Tara, n aku jd hakim lompat tinggi..duk kt tengah padang panas terik nk mmpus..n aku pn rse cam nk pengsan..gile betul..x sangka penat..kalo tau cmtu, grenti aku x pose..

Tapi xpe, ari ni aku pose santai2 je kt umah..tgh berkira2 nk berbuka dgn ape..mcm2 mncul kt fikiran..sape suruh aku duk depan tenet je spnjg ari ni..ha kn dh nmpk mcm2 jenis mknn dh..mulenye nk tengok resepi je..pstu terrrliur la pulak..terklik kt gambar 'sujebi', one type of korean food..or can be called 'hand torn noodle soup'. Aku mmg pntang nengok soup2 ni..terus teruja..mmg fav aku soupy food..

Sujebi adde 2 types..1 die kuah biase je..mild soup..

and 1 jenis lg, hot spicy kimchi sujebi..


tengok bnde ni, mule la rse cm kecur je..ok KIV dlu la..Belek2 gmba dlm recipe website, allrecipes.com, gmba dpn die ayam goreng la pulakkk..Terbayang KFC..tp cni nk g KFC, jauh la pulak kn..hmm fikir2, jap lg aku nk g cucuk duit n isi minyak kete..ape kate aku singgah kt kdai jap..beli ayam goreng segera..kui3..

Lalu, ayam itu dh slmt aku beli..tp dlm kpala ni tetap gak nk buat sujebi tu..nyum2..hurm tp dgn kreativiti aku ni, aku x buat kimchi or mild soup, aku rse nk buat pakai tomyam paste je..bru kne ngn selera..seaweed n chinese cabbage pn ade lg dlm peti ais..bleh la buat..senang je ni..kih3..

ish lagi 2 jam setengah nk bukak posa ni..bertenang bertenang..

* gelak sorg2 tengok K-Pop Hitz Talent Show kt tv..mnari dh bgus,..tp muke, alahai...no komen..kikiki

Haru biru Sukan sekolah~

Ehem ehem..dengan ini saye merasmikan blog baru saye..tajuk masih same, cume medium je lain. Sblm ni dh bkurun ade blog, tp blog frenster, n fresnter dgn bangang n bongoknye dh delete n tutup ruangan blog..bengang bengang~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Semalam, 7hb 7, 2011, skulahku tercenta tlah bjaye buat Sports Day. Kejohanan Sukan Tahunan Kali Pertama. Pertama ye kawan2..byk betul bnde ptama skolah ni..mklum la ckgunye baru, skolahnye pn baru.. Mule2 masuk skolah ni, aku diberi Rumah Kuning. At that time, i was a bit disappointed coz it's yellow. Y yellow? y? Time practical dlu pn kuning gak. Dan seperti lazimnya, mentality org2 ni selalunye akan anggap kuning adalah rumah tercorot. Tak kire la kt skolah mne2 pn, (dh buat survey), bleh dikatakan 90% drp skolah2 tu, rmh kuning adalah rmh paling corot. Since i was in primary school, until secondary, yes yellow is always at the bottom. why? why? kne tulah ke ape?? Dan seperti biase, juara di knyakan skolah adalah umah biru or merah. Tak biru, merah..either one.

Nak harapkan acara balapan menang, mmg mcm xde harapan dh..mane tak nye, atlet2 sume duk kt umah biru n merah..Sume atlet dh disapu rmh2 tu..yg ade kt rmh kuning sape je..bdk2 yg pasif, yg diam..kalo sruh buat keje tu mmg bgus sgt2 la..tp rmh kuning xde atlet..sedih sgt.. :( Ini tidak adil! Pembahagian students x sama rata..mmg jelas dan ketara pelajar rumah kuning paling sikit, dlm 120 cmtu je..rmh merah, biru?? 150 tau..tak adil x adil..kne rombak balik ni..x kire, kne rombak balik gak!

So, kt acara2 xde harapan kn..kte pulun bahagian hiasan rmh sukan n perbarisan. Memang kaw2 pnye pulun..ckgu2 umah kuning mmg smgt.Tak caye, leh tgk gambo2 kt bawah ni..





 Sanggup kelek anak datang skolah..ngn suami sekali die angkut..nmpk sgt bersemangat!
Kami buat tema persandingan. Mmg rumah kami cantik sangat. Sume ckgu2 rmh lain puji rmh kuning cantik.Ade pelamin tau..jgn x tau..sayangnye xde gmba..aku mmg lgsung x sempat nk bgambar time sukan tu..Jd perekod mata n markah..mmg x bleh nk bganjak langsung. Harap2 ade la ckgu2 yg tngkp gmba bnyk2..bleh aku sedut..

Perbarisan pn mmg pulun baek punyaa..ratu mmg cntik gile..budak siam, bleh la free hair, pakai tiara. Ketua rmh sukan lak, si Amree tu, mmg bdk baik..sopan je orgnye..mcm pngantin dh gayenye..pakai bju mlayu kuning, sampin and tanjak songket..peserta2 perbarisan pn, mmg cun2 sume..alahai sayangnye la..gmba xde..nnt kne korek2 ngn Jurugambar..itu pn kalo die tgkp la..

Dalam buat persiapan tu, kitorg mmg bengang ngn ckgu senior sorg ni..lgsung x involve pape..x buat keje ape pn..xde gunenye buat pmbahagian tugas..last2, kitorg jgak yg take over tugas die. mmg hampeh la die ni..igtkn aku n ckgu2 muda je yg x suke die ni, rupe2nye ckgu2 senior yg seumur die pn nyampah ngn die. Keje nk ngelat je..x sentuh ape pn..gile betul die ni..aku pn heran cane bleh jd Guru Kanan. Kipas2 lebih kot?

Part yg paling membengangkan, korang nak tau, rumah kami yg cantik gile tuh, dpt nombor 3 je..nombor 3 okeh! that means, second last! Yg macam hutan n x kreatif langsung, setakat ade daun je, dpt no 2..taak caye mcm utan, leh tgk gmbo kt bawah ni..nmpk sekerat je sbb kemah yg x cntik tu seblah kitorg je..


Tengok la betul2 kt blkg tu ha..letak daun je..daun je ok! dan rupenye mcm tu la jugak apabila dh siap. Mmg xde mata kot org yg bg markah utk hiasan rumah ni..sume ckgu heran bile rmh kuning diumumkn no 3..padahal diorg target umh kuning no 1. Sume org gerun ngn kemah umah kuning..tgk2 dpt no 3! Nak tau sape yg in charge bagian kumpul markah juri hiasan rumah ni? Haa kalo nk tau, org tu adalah org yg x buat keje, yg x digemari ckgu2 lain, yg dh disebut d atas. Gile ke ape? bleh die bg yg mcm semak tu no 2? Betrayer betul la die ni..keje nk mnjatuhkn rumah sendiri je..dh la banyak komen mse bdk2 tgh lari. Komen reti, keje x reti buat.

Huh bengang aku..bengang..seb baik perbarisan menang no 1. Menang! Mmg jelas dan nyata, cantik! Tapi tu la..tetap x puas ati hiasan rmh kalah..x patut, mmg x patut. Ahad ni, aku nk mtk borg kiraan mata. Tak kira, nk check jgak!

Dan seperti yg dijangka, utk kesemua acara yg dpertandingkn, johan keseluruahan adalah rmh Second biru.ijau, third merah, n last, as expected, kuninggggg...adeyyy..mmg tulah ni kot..asyik2 yg corot, kuning..xde plak aku dengar merah ke biru ke yg corot..aku yg perekod n pencatat keputusan ni pn, rase x semangat je nk rekod mrkh, bile tgk kedudukan rmh kuning adalah last! Takpe2..harapnye PK Koko kite rombak balik la ye pelajar2 tu..x adil la kalo sume atlet pulun kt biru je..

Bdk2 rmh kuning mmg bagus..walaupun kalah, diorg x patah semangat..malah lebih bersemangat! Nak menang taun depan katenye. "Teacher, walaupun kalah, kami tak patah semangat. Taun depan masih ada.." Wahh begitu bersemangat anak2 buahku..takpe, next year kite cube lg ye..

dan ini...aku..terpksa berada di meja itu shja, smbil mnunggu kputusan stiap acara..one of my students, dr umah kuning, came and put that yellow crown on my head..n that topeng, was created by one Siamese student..mmg creative sgt2..


*btw, olahragawati n olahragawan sekolah, 2-2 bdk form 1..x malu ke abg2 kakak2??